Árnyékolás, tónus

Az árnyékolás rajzokat 3D hatásúvá teszi, mivel ez tudjuk ábrázolni a mélységet.
Az árnyék elhelyezkedése attól függ, hogy honnan jön a megvilágítás. Értelemszerűen amerről jön a fény, ott lesz a test világosabb, ahol pedig kevesebb fény éri, ott pedig sötétebb. A rajzolásban ez az egyik dolog, aminek a használatát ügyesen el kell sajátítani. Sok idő (év) gyakorlás kell hozzá, mire ezt a hatást tökéletesen el lehet érni. Ki kell használni a fekete minél több árnyalatát (persze ha grafitrajzról beszélünk). Amennyiben színesben rajzolsz, ott is az adott színnek minél több árnyalatát kell kihasználnod.

bagosi32008. szept.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

Luna

Ha nagy távlatokat rajzolunk (pl. egy tájkép), abban az esetben a közelebb eső dolgok sötétebbek lesznek, a távolban pedig minden elhalványul, elmosódik.
Az árnyékolással játszani is lehet. Ha valamit ki szeretnénk emelni, annak jobban kidolgozzuk az árnyékait. Megfigyeljük a sötét és világos részek egymáshoz való elhelyezkedését, arányát. Ha a kép egy része kontrasztosabb tónusú (tehát egyszerre jelen vannak a nagyon sötét és nagyon világos árnyalatok), az izgalmasabbá teszi azt a részt, jobban oda vonzza a tekintetet.
Árnyékolni sokféle módon lehet. Van, aki egy irányból szokott. Tehát a képen végig például jobbról balra haladnak a tónusvonalak. Én szeretem a keresztirányú tónusozást. ebben az esetben árnyékolunk az egyik irányból, majd ugyanazon a felületen megismételjük ellentétesen is. Tehát például jobbról balra, majd balról jobbra húzzuk a vonalakat. Vagy épp függőlegesen majd vízszintesen. Képzeljük úgy, mint a szövést, ahol egymással keresztezett vonalak alkotják a kész szőttest.
Érdemes a tónusozás során egy felületen többször is végighaladni a ceruzával, így sokkal egységesebb lesz a kész mű, és nem úgy fog kinézni, mint különálló foltok vagy pacák halmaza, amiknek semmi közük nincs egymáshoz. A fényeket utólag is ki lehet alakítani radírozással. (Ehhez persze nem árt egy jó radír. Nekem a gyurma radír vált be, de a Tikky márkájú is nagyon jó.) Aki kisérletező kedvű, próbálja ki néhányszor azt, hogy először teljesen elsötétíti a képet, majd radírral kialakítja a fényfoltokat (persze közben bele lehet javítani a ceruzával is.)

Sondriese

Külföldön élek, és egy kézműves képzésre járok, aminek az alapja a grafitrajz. A csoportomba csupa jól, vagy kivételesen jól rajzoló ember jár. Szerintem csak én vagyok ilyen abszolút kezdő. Igaziból a rajz 50 órát tesz ki, de tanítás nem folyik. A mesternő max. elmondja, hogy ez nem jó. Én nem láttam rajzolni, nem hallottam magyarázni... Elénk teszi a modellt, vagy a másolnivaló képet, és kész. Látom, hogy a többiek hihetetlenül jól, mindenféle technikával árnyékolnak, nekem meg lövésem sincs, a satírozáson kívül. Hol tudnék utána nézni itt az interneten - tekintve, hogy jelenleg nem tudok bemenni egy magyar könytárba, vagy könyves boltba - ezeknek a technikáknak. Szívesen olvasnék többet, szívesen kísérleteznék, ha volna valami ötletem, hogyan induljak el. A tanácsokat, ötleteket, nagyon köszönöm.

Fairypaw

martin: Ott a pont!
A cikket lehetne bővíteni képekkel, és lelehetne írni hogy az élő testek és a tárgyak árnyékolását is, hisz van amikor különbözik a kettő!

Martin19990329

AZ A BAJ, HOGY NINCS VIDEÓ!!! EGYÉBKÉNT JÓ

Benson22

Ez mind érdekes de én a fejemmel nem tudok árnyékolni....valahogy sose jön össze....:(

c-ritamin

Aha, a vonalak jók, de tényleg csak azon van a hangsúly, hogy milyen sűrű( meg azért,hogy mien erősséggel nyomják a papírhoz), és a vonalak akár helyettesíthetők mással is, pl pöttyökkel, pici rövid vonalakkal, kunkorokkal, de láttam már sok kis amorf háromszögekből "összerakott" árnyákolást is,persze ez ien könnyed játékos, kísérletező jellegű megmunkálás, de a lényeg az, hogy a sűrűség a fontos. Meg sztem a szögekkel sem kell annyira foglalkozni, vagy ha jó módszernek találod, akkor is csak olyan kábéra elég.

pakourkezdo

Elvileg ezt úgy kell, hogy vonalakat, minél több rétegben húzol egymásra. Ha az egyik vonalat 45°-os szögben húzod akkor a másiknak úgy kell elhelyezkedni, hogy a két vonal egy öt fokos szöget alkosson. Ezzel lehet trükközni, hogy minél több réteg annál sötétebb. De példáül gömböt ne így csinálj. Ott íves vonalakat használj, a sötétség attól függ, hogy hányszor húztad meg az adott vonalat, és hogy milyen sűrűn.

pakourkezdo

És akár hiszitek, akár nem, én nem tudok rajzolni, csak testeket.