Árnyékolás, tónus

Az árnyékolás rajzokat 3D hatásúvá teszi, mivel ez tudjuk ábrázolni a mélységet.
Az árnyék elhelyezkedése attól függ, hogy honnan jön a megvilágítás. Értelemszerűen amerről jön a fény, ott lesz a test világosabb, ahol pedig kevesebb fény éri, ott pedig sötétebb. A rajzolásban ez az egyik dolog, aminek a használatát ügyesen el kell sajátítani. Sok idő (év) gyakorlás kell hozzá, mire ezt a hatást tökéletesen el lehet érni. Ki kell használni a fekete minél több árnyalatát (persze ha grafitrajzról beszélünk). Amennyiben színesben rajzolsz, ott is az adott színnek minél több árnyalatát kell kihasználnod.
Hozzászólások
Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy regisztrálj!
2011. február 19. 15:56
martin: Ott a pont!
A cikket lehetne bővíteni képekkel, és lelehetne írni hogy az élő testek és a tárgyak árnyékolását is, hisz van amikor különbözik a kettő!
2010. december 10. 17:01
AZ A BAJ, HOGY NINCS VIDEÓ!!! EGYÉBKÉNT JÓ
2010. június 15. 13:49
Ez mind érdekes de én a fejemmel nem tudok árnyékolni....valahogy sose jön össze....:(
2009. december 4. 20:53
Aha, a vonalak jók, de tényleg csak azon van a hangsúly, hogy milyen sűrű( meg azért,hogy mien erősséggel nyomják a papírhoz), és a vonalak akár helyettesíthetők mással is, pl pöttyökkel, pici rövid vonalakkal, kunkorokkal, de láttam már sok kis amorf háromszögekből "összerakott" árnyákolást is,persze ez ien könnyed játékos, kísérletező jellegű megmunkálás, de a lényeg az, hogy a sűrűség a fontos. Meg sztem a szögekkel sem kell annyira foglalkozni, vagy ha jó módszernek találod, akkor is csak olyan kábéra elég.
2008. szeptember 22. 17:47
Elvileg ezt úgy kell, hogy vonalakat, minél több rétegben húzol egymásra. Ha az egyik vonalat 45°-os szögben húzod akkor a másiknak úgy kell elhelyezkedni, hogy a két vonal egy öt fokos szöget alkosson. Ezzel lehet trükközni, hogy minél több réteg annál sötétebb. De példáül gömböt ne így csinálj. Ott íves vonalakat használj, a sötétség attól függ, hogy hányszor húztad meg az adott vonalat, és hogy milyen sűrűn.
2008. szeptember 22. 17:47
És akár hiszitek, akár nem, én nem tudok rajzolni, csak testeket.
Szerző
Címkék